Creația monetară poate adânci inegalitatea veniturilor

Share:

Punctul de plecare pentru orice reflecție serioasă asupra acestui subiect este faptul că emiterea de monedă nu aduce modificări uniforme și simultane. O creștere a masei monetare poate conduce la un indice al prețurilor mai mare, chiar dacă prețurile individuale se schimbă în diferite perioade de timp și fiecare într-o măsură diferită (efectele Cantillon).În consecință, producția de bani creează câștigători și perdanți. Câștigătorii sunt cei care pot folosi primii banii noi creați, pentru că în acest moment prețurile altor bunuri sunt încă relativ scăzute. Datorită acestor cheltuieli, prețurile și veniturile cresc treptat, iar în acest fel, noua monedă se răspândește în economie. Perdanții acestui proces sunt cei care abia mai târziu - sau în ultimul rând - se bucură de o sumă mai mare de bani. Acest lucru este cauzat de faptul că ei sunt deja nevoiți să plătească prețuri mai mari, create de creșterea cheltuielilor utilizatorilor incipienți ai noii monede, din veniturile lor anterioare mai mici. Pe scurt, acest efect distributiv este independent de situația în care banii suplimentari sunt cu adevărat cheltuiți, și dacă astfel de cheltuieli implică orice modificări de preț. De exemplu, în ultimii cinci ani, Fed a crescut în mod repetat oferta de bani pe o scară largă, în timp ce impactul asupra nivelului prețurilor a rămas destul de moderat. Totuși, această creștere a ofertei de bani s-a ridicat la o redistribuire la scară largă, pentru că unii participanți la relațiile de piață au primit cantități mari dintr-un tip de bani mai bun din punct de vedere calitativ (bani de bază), în timp ce oferta de bani totală (inclusiv mijloace fiduciare create de băncile comerciale) și nivelul prețurilor, rămân relativ stabile.

Ca o analogie, gândiți-vă la un dealer într-un cazino, care chiar la începutul unui joc de poker îi oferă unui jucător câțiva ași suplimentari. Jocul nici măcar nu a început și toți jucătorii au aceeași cantitate de cărți, dar jucătorul privilegiat are deja un avantaj. Întâlnim aceeași situație și aici. Masa monetară totală nu a fost majorată și, astfel, nivelul prețurilor nu a crescut încă, dar unii participanți de pe piață și-au îmbunătățit poziția enorm, în termeni relativi.

Efectele distributive ale emiterii de monedă există în orice ordine monetară. Cu toate acestea, în cazul unei ordini naturale bazate pe argint și aur, impactul distributiv al producției de bani este foarte limitat, deoarece producția de bani în sine este foarte limitată din cauza costurilor ridicate. Situația este complet diferită în cazul sistemului fiat contemporan. Aici, producția de bani este împinsă dincolo de nivelul la care s-ar ajunge pe o piață liberă. Ca urmare, se produce o redistribuire a veniturilor mult peste ceea ce ar fi de asteptat pe o piață liberă.

Unii economiști nu sunt de acord. Ei susțin după cum urmează: în sistemele monetare contemporane, banii sunt produși sub formă de credit. Băncile centrale și băncile comerciale nu sapă după bani și apoi îi cheltuiesc, ci creează bani prin acordarea de credite. În acest caz, nu contează cine primește primul bani noi, pentru că beneficiarul nu este mai bogat decât înainte. La urma urmei, noii bani au fost împrumutați, nu oferiți. Veniturile beneficiarului cresc, într-adevăr, dar datoriile sale cresc în aceeași măsură. De exemplu, dacă domnul Jones face credit de un milion de dolari pentru a cumpăra o casă, venitul lui net nu crește cu niciun cent. Este adevărat că venitul brut este acum mai mare, respectiv cu un milion de euro, dar datoriile sale au crescut cu exact aceeași sumă.

Până acum, lucrurile sunt clare. Cu toate acestea, chiar dacă acordăm atenția cuvenită diferenței dintre venitul brut si cel net, emiterea monedei este importantă pentru Jones pentru că decide dacă acesta va primi casa sau nu. Diferența este că Jones locuiește acum în casa frumoasă, care fără crearea de bani ar fi fost vândută la un preț mai mic altcuiva. El poate trăi acolo împreună cu familia sa. El primește oaspeții săi acolo.

Dacă ne uităm la finanțarea întreprinderilor, impactul este chiar mai mare. Nici aici creația monetară nu duce în mod necesar la schimbări în veniturile nete ale companiei, dar aceasta influențează tipul de produse care intră acum pe piață. Creditele acordate unui producător de pantofi pentru bărbați îi permite să realizeze proiectele sale. Datorită împrumutului, el poate mări salariile sau poate plăti un preț mai mare pentru piele decât, să spunem, producătorii de poșete de damă. Producția de pantofi se extinde, în timp ce producția de poșete stagnează sau se micșorează. Aprovizionarea pentru cei care cumpără pantofi este îmbunătățită, iar pentru cei care cumpără poșete se agravează.

Astfel, concluzia noastră de mai sus este confirmată: emiterea de monedă afectează întotdeauna distribuția veniturilor reale. Primii utilizatori ai banilor câștigă, cei din urmă pierd.

Acest articol este adaptat după Capitolul 11 al cărții "Fed la aniversarea a 100 de ani: O viziune critică asupra sistemului rezervelor federale"

Articolul a apărut în cadrul Institutului Mises, 28.02.2015.
 

Share:

Publicat de