BCE se teme de deflație, dar tu n-ar trebui să faci asta

Share:

Banca Centrală Europeană planuiește să pompeze 1,1 trilioane de euro în sistemul bancar pentru a se apăra de deflație și pentru a revigora activitatea economică. Președintele BCE și comitetul său executiv planifică să aloce 60 de miliarde de euro pe lună din martie 2015 până în septembrie 2016. Cei mai mulți experți susțin că BCE trebuie să înceapă să acționeze agresiv împotriva pericolului deflației. Rata anuală de creștere a indicelui prețurilor de consum (IPC) a scăzut la minus 0,2 la sută în decembrie 2014 de la 0,3 la sută în luna noiembrie și 0,8 la sută în decembrie 2013. Mulți comentatori sunt de părere că BCE ar trebui să inițieze o fază agresivă de extindere monetară alăturându-se inițiativelor băncii centrale din SUA. Mai mult decât atât, bilanțul BCE a fost, de fapt, în scădere. Rata anuală de creștere a bilanțului BCE a fost de minus 2,1 la sută în luna ianuarie față de minus 8,5 la sută în luna decembrie. De menționat este faptul că, în luna ianuarie a anului trecut rata anuală de creștere a fost de minus 24,4 la sută.

Temerea: Oamenii ar putea economisi în loc să cheltuiască

De ce este o rată a inflației în scădere nefavorabilă pentru creșterea economică? Conform modului popular de gândire, scăderea inflației pune în mișcare anticipațiile inflaționiste descendente. Acest lucru, la rândul său, poate determina consumatorii să amâne cumpărarea în prezent și aceasta, la rândul său, este de natură să submineze ritmul de creștere economică.

Dar, de fapt, cu scopul de a menține standardul de viață și bunăstarea, indivizii trebuie să cumpere bunurile și serviciile prezente. Deci, din acest punct de vedere o scădere a prețurilor nu va conduce la reducerea cheltuielilor de consum. Mai mult decât atât, o scădere a ritmului de creștere a prețurilor este întotdeauna benefică pentru economie.


Scăderea prețurilor poate însemna creșterea avuției reale

De exemplu, o creștere a avuției reale pentru un anumit stoc de bani se va manifesta într-o scădere a prețurilor (prețul este suma de bani pe unitate a bunurilor reale), deci de ce ar trebui să fie considerat acest lucru rău pentru economie?

La urma urmei, ce avem aici este o creștere a avuției reale. O scădere a prețurilor implică o creștere a puterii de cumpărare a banilor, iar acest lucru la rândul său, înseamnă că mult mai multe persoane pot beneficia acum de pe urma creșterii avuției reale.

Ce se întâmplă dacă prețurile scad ca urmare a unei crize?

Acum, dacă observăm o scădere a prețurilor din cauza unei crize economice, care elimină diferite activități neproductive, de ce este acest lucru nefavorabil pentru economie?

Lichidarea bulelor neproductive - care este asociată cu o scădere a ritmului de creștere a prețurilor diferitelor bunuri susținute anterior de activități non-productive - este o veste bună pentru generarea de avuție.

Lichidarea activității bulelor implică faptul că o parte mai mică a avuției reale va fi redirecționată de creatorii de avuție către investiții nereușite. Prin urmare, acest lucru va permite investitorilor să crească ritmul de generare a avuției (Cu mai multă avuție la dispoziție, ei vor fi în măsură să genereze mai multă avuție).

Deci, după cum se poate vedea, o scădere a avântului prețurilor este întotdeauna o veste bună pentru economie deoarece reflectă o extindere sau o potențială extindere a avuției reale.

Prin urmare, o politică ce are ca scop răsturnarea trendului de scădere a ritmului de creștere a prețurilor va conduce la subminarea - nu consolidarea – creșterii economice.

Considerăm că diferitele intervenții guvernamentale asupra activității economice reflectă extinderea monetară și nu au nimic de-a face cu o creștere economică reală.

Creșterea injecțiilor monetare poate pune în mișcare un ritm mai puternic de creștere a unui indicator economic, cum ar fi produsul intern brut. Această creștere puternică, cu toate acestea, ar trebui să fie considerată o consolidare a ritmului sărăciei economice.

Nu este posibilă creșterea economică reală prin intermediul extinderii monetare și reducerii artificiale a ratelor dobânzii. În cazul în care acest lucru s-ar fi putut face, sărăcia în lume ar fi dispărut până acum.

 

Acest articol a apărut în cadrul Institutului Mises, 4.02.2015.

Share:

Publicat de